گزارش ابرنت؛

پروژه های دانش بنیان قفل کدام صنایع را باز کردند

پروژه های دانش بنیان قفل کدام صنایع را باز کردند

ابرنت: معاونت علمی در سال 1402 توافق نامه های زیادی را با دستگاهها برای بومی سازی اقلام گلوگاهی صنعت نفت، گاز و صنایع دفاعی و افزایش عمق بومی سازی فناوری الکترونیک و میکروالکترونیک به امضا رساند.



به گزارش ابرنت به نقل از مهر، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ توافق نامه ها و تفاهمنامه های گوناگونی را با هدف توسعه و تحقق اقتصاد دانش ‎بنیان در کشور، بومی سازی تجهیزات راهبردی صنایع، افزایش ظرفیت فناورانه و توسعه ای برای حل مسائل و چالش های تولید و خدمات در حوزه های مختلف، پشتیبانی از تولید فناوران ایرانی و پاسخ به نیازهای استراتژیک صنایع مهم کشور با بخش خصوصی، دستگاه ها و وزارت خانه ها و دانشگاه های مختلف منعقد کرد.
اهتمام ویژه معاونت علمی برای پشتیبانی از تولید دانش بنیان و همینطور بومی سازی اقلام راهبردی، سبب شد یکی از دستگاههای شاخصی باشد که در سال ۱۴۰۲ بیشترین تعامل را به واسطه امضای موافقت نامه با دستگاه ها و نهادهای دولتی و خصوصی داشته است. نکته قابل اهمیت آنکه اطلاق عنوان «توافق نامه » در این همکاریهای مشترک موجب می شود قرارداد طرفین از پوسته تفاهم خارج شده و در آن هدف، زمان بندی و حدود قراردادها مشخص و موضوع های مورد توافق به قرارداد تبدیل گردد.
از قراردادهای شاخصِ توسعه اقتصاد دانش بنیان میتوان به موافت نامه معاونت علمی با وزارت دفاع برای بومی سازی زیرساخت های این صنعت و توسعه حوزه ساخت نیمه هادی ها و تکمیل زنجیره سیلیکون، توافق نامه با وزارت اقتصاد برای تجهیز گمرک به ایکس ری کانتینری، توافق نامه با شرکتهای تابعه وزارت نفت برای تولید داخلی ۷ تجهیزات گلوگاهی، توافق نامه با وزارت صنعت، معدن و تجارت برای هوشمندسازی معادن و تأمین بردهای الکترونیکی لوازم خانگی، توافق نامه با قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع جهت استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها در توسعه زنجیره ارزش صنایع وابسته به وزارت دفاع و توافق نامه با شرکت ملی گاز برای تولید ۱۲ قلم کالای راهبردی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار اشاره نمود.
علاوه بر این، معاونت علمی در سالی که گذشت در جهت پشتیبانی از دستیابی به مرجعیت علمی و فناورانه و نیز توسعه اقتصاد دانش بنیان به سراغ دانشگاه های بزرگی چون دانشگاه های تهران، خواجه نصیرالدین طوسی و شهید بهشتی، علامه طباطبایی، علم و صنعت ایران و صنعتی اصفهان رفت تا با همکاری آنها بتواند برای توسعه فناوری و تجاری سازی محصولات دانش بنیان و فناورانه و جذب نخبگان قدم مؤثری بردارد.
آنطور که معاونت علمی اعلام نموده است برپایه توافق با ۴ دانشگاه شهید بهشتی، علامه طباطبایی، علم و صنعت ایران و صنعتی اصفهان مقرر شده اساتیدی که طرح توسعه و فناوری دارند در صورت تأیید شورای پژوهشی دانشگاه می توانند تا سقف یک میلیارد تومان حمایت شوند و در صورت تجاری سازی محصول و ایجاد شرکت دانش بنیان نوپا، بخش قابل توجهی از این حمایت، بلاعوض می شود. همینطور اساتیدی که محصول فناورانه ای را تولید کرده اند و قصد تجاری سازی آنرا دارند تا سقف ۲۰ میلیارد تومان وام تجاری سازی محصولات دریافت خواهد نمود.
در این گزارش می خواهیم مروری بر مهم ترین توافق نامه های معاونت علمی با سایر دستگاه ها، وزارت خانه ها و بخش خصوصی در سال ۱۴۰۲ داشته باشیم، بعضی از این توافق نامه ها یا درحال اجرایی شدن است و یا عملیاتی شدن برخی دیگر از آنها به سبب آنکه در ماه های پایانی سال منعقد شده، به سال ۱۴۰۳ موکول شده است.
توسعه زیرساخت های ساخت حسگرهای میکروالکترونیکی در توافق با وزارت دفاع
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ توافق نامه مشترک همکاری علمی و فناورانه بین معاونت علمی با قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی در جهت تکمیل زنجیره های ارزش دانش بنیان ها با استفاده از ظرفیتهای وزارت دفاع توافق نامه همکاری منعقد گردید. این توافقنامه هشت حوزه مختلف همچون اقتصاد دیجیتال، معدن و صنایع معدنی، صنعت الکترونیک نیمه هادی، نفت، گاز و پتروشیمی، امنیت ملی، شهری و شهرسازی منابع و انرژی را شامل می شود و در یکی از محورهای اصلی این توافق نامه، استفاده از زیرساخت های وزارت دفاع برای توسعه فعالیت شرکتهای دانش بنیان در دستور کار قرار گرفته است.
موضوعات اولیه مورد توافق شامل بومی سازی زیرساخت های کنترل صنعتی با استفاده از فناوری های حوزه اینترنت اشیاء، ساخت تجهیزات حوزه اینترنت اشیاء و شهر هوشمند همچون سنسورها و عملگرها، تهیه و بومی سازی سامانه و تجهیزات حوزه سلامت الکترونیک و درمان از راه دور، تهیه و بومی سازی سامانه های در رابطه با کاداستر، توسعه تولید انواع محصولات فولاد آلیاژی، توسعه حوزه ساخت نیمه هادی ها و تکمیل زنجیره سیلیکون و ژرمانیوم، بومی سازی زیرساخت های حوزه تک بلورها، فرآوری آنها و توسعه محصولات مبتنی بر این فناوری ها، تهیه و بومی سازی سامانه ها و زیرسامانه های اپتیکی، الکترواپتیکی، فوتونیکی، ماهواره ای و لیزری و توسعه زیرساخت های در رابطه با ساخت حسگرهای میکروالکترونیکی (MEMS) از محورهای این توافق نامه همکاری است و به قول معاون علمی رئیس جمهور پنج محور از این توافق نامه همکاری تا ابتدای سال ۱۴۰۳ به مرحله اجرا می رسد.
دانش بنیان ها ۵۰ دستگاه آشکارساز کانتینری می سازند / بازار ۵ هزار میلیاردی
یکی دیگر از توافق نامه ها در ارتباط با همکاری معاونت علمی با گمرک می شود که برپایه آن مقرر شد دانش بنیان های ایرانی ظرف مدت ۲ سال ۵۰ عدد دستگاه آشکارساز کانتینری بر اساس ایکس ری، سال اول ۱۷ دستگاه و سال دوم ۳۳ دستگاه را با استفاده از توان دانش بنیان ها با مدلهای مختلف اقتصادی در اختیار گمرک قرار دهد. حمایت و توسعه بومی سازی و تجاری سازی فناوری های در رابطه با سامانه های بازرسی آشکارساز کانتینری، ریلی و چمدانی در کشور، بهره گیری حداکثری از ظرفیت تولید داخل جهت رفع نیازهای کشور در حوزه بازرسی آشکارساز کانتینری، ریلی و چمدانی و صرفه جویی ارزی در تأمین تجهیزات مورد نیاز گمرک هوشمندسازی خدمات گمرکی و مبارزه با قاچاق کالا از دیگر مفاد این توافق نامه به حساب می آید. این قرارداد در نهایت ۵ هزار میلیارد تومان بازار برای شرکتهای دانش بنیان داخلی خواهد شد.
تخصیص ۳۰ هزار میلیاردی برای تأمین مالی دانش بنیان ها
براساس توافق معاونت علمی و یک بانک در جهت تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان مقرر شد یک سقف ۳۰ هزار میلیاردریالی در چارچوب تخصیص تضامین و حمایت مالی به شرکتهای دانش بنیان اعطا شود. بر همین مبنا پیشبینی شده است حدأکثر ۲۰۰ طرح ویژه دانش بنیان در چارچوب این برنامه مورد حمایت قرار بگیرند. مشارکت بانک در طرح های مورد علاقه و استفاده از ظرفت اعتبار مالیاتی از دیگر ظرفیتهای پیشبینی شده در چارچوب این موافقت نامه همکاری هستند.
بومی سازی تجهیز حفاری هدایت پذیر دورانی / کاهش ارزبری و وابستگی صنعت حفاری
در بیست و هفتمین دوره نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی موافقت‎ نامه همکاری مشترک میان معاونت علمی و شرکت ملی نفت ایران در زمینه کسب فناوری های حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی تجهیز حفاری هدایت پذیر دورانی با هدف «ارتقاء تاب آوری ملی و رقابت پذیری بین المللی» و «کاهش ارزبری و وابستگی صنعت حفاری» به امضا رسید.
در این موافقت نامه مأموریت هایی برای معاونت علمی تعریف شد که از آن جمله میتوان به تهیه و تنظیم نقشه راه طراحی، ساخت، برنامه کاری و زمانی آزمون (آزمایشگاهی، کارگاهی و میدانی) و ارائه خدمات فنی و مهندسی به شرکتهای تابعه، شکل دهی به زیست بوم فناوری و نوآوری در حوزه های کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه، شناسایی، معرفی و به کارگیری نخبگان، مشاوران و افراد با تجربه جهت پیشبرد اهداف پروژه و پشتیبانی از فرایند شناسایی، شتاب دهی و توسعه فناوران و توسعه شرکتهای زایشی دانش بنیان برای ساخت تجهیز RSS اشاره نمود.
ساخت اقلام گلوگاهی صنعت فولاد و هوشمندسازی ۵ معدن مس در کشور
معاونت علمی ۲۶ قرارداد را با مجتمع فولاد مبارکه و شرکت ملی مس ایران منعقد کرد که در حوزه فولاد ۲۱ قرارداد و پنج قرارداد دیگر در ارتباط با شرکت مس ایران می شود و ارزش تقریبی این ۲۶ قرارداد امضا شده ۸۶۰ میلیارد تومان برآورد شد. برپایه این دو موافقتنامه مقرر شده است دانش بنیان های ایرانی اقلام گلوگاهی صنعت فولاد را بسازند و همینطور ۵ معدن مس در کشور به همت دانش بنیان ها هوشمندسازی شود.
ساخت ۱۲ گروه محصول راهبردی صنعت گاز به همت دانش بنیان ها
به دنبال همکاری معاونت علمی و شرکت ملی گاز نیز مقرر شد تجهیزات و اقلام گلوگاهی صنعت گاز از جانب دانش بنیان ها و فناوران ایرانی بومی سازی شود. در چارچوب این توافق نامه، ۱۲ گروه محصول راهبردی و تولید بار اول در دستور کار قرار گرفت و امضای این توافق نامه بازار ۵۰۰ میلیون دلاری را برای توسعه بازار محصولات گلوگاهی دانش بنیان ها پیش روی آنها قرار خواهد داد.
توسعه دانش فنی طراحی و ساخت واحد جداسازی هوا (ASU)، بومی سازی پمپ های پیشرفته مورد نیاز شرکت ملی گاز، توسعه فناوری و بومی سازی تجهیزات در رابطه با تولید و کاربری هیدروژن، بومی سازی سامانه های هوشمند پیگ رانی مورد استفاده در شرکت ملی گاز و توسعه زیرساخت های تست و احراز صحت عملکرد محصول، بومی سازی و تکمیل زنجیره تأمین کمپرسورهای فرآیندی مورد استفاده در شرکتهای پالایش گاز شامل کمپرسورهای سیکل سرمایش پروپان و کمپرسورهای OFF GAS، بومی سازی ربات های هوشمند در انجام فرآیندهای مخاطره آمیز پالایشگاهی ربات های آتش نشان، لایروب، لایه نشان و…، بومی سازی سامانه های هوشمند اندازه گیری گاز طبیعی، بومی سازی تجهیزات ایمنی صنعت پالایش گاز مبتنی بر ابزارهای پردازش تصویر و هوش مصنوعی از محورهای مورد توافق همکاری است.
توافقنامه با ۵ استان برای تکمیل زنجیره ارزش صنایع اولویت دار
برنامه ای جدیدی تحت عنوان «برنامه برش استانی اقتصاد دانش بنیان» در ۱۴۰۲ در چارچوب توافق نامه همکاری مشترک معاونت علمی با استانداری ها تعریف شد تا با استفاده از مزیت ها و فرصت های موجود در هر استان و با استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان و فناور بعضی از چالش های استانهای هدف رفع و در نهایت منجر به توسعه استان و افزایش اشتغال نیروهای انسانی تحصیل کرده بومی شود. اهداف اصلی این توافق نامه ها شامل مواردی چون توسعه بازار کالا و خدمات دانش بنیان، تکمیل زنجیره ارزش صنایع اولویت دار استان به منظور تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر و ایجاد و توسعه زیرساخت های موردنیاز زیست بوم نوآوری و فناوری استان می شود.
در گام نخست، معاونت علمی با ۵ استان آذربایجان شرقی، زنجان، یزد، کرمان و استان مرکزی موافقتنامه هایی را به امضا رساند که توسعه شرکتهای دانش بنیان در صنعت ماشین سازی، صنعت برق و صنایع معدنی، حل نیازهای اساسی نظیر مدیریت آب و انرژی و اولویت دهی به زنجیره های ارزش صنایع معدنی و کشاورزی و دامداری و همینطور اولویت دهی به زنجیره های ارزش صنایع آلومینیوم و پتروشیمی همچون مفاد توافق نامه معاونت علمی با ۵ استان به حساب می آید.
افزایش عمق بومی سازی فناوری الکترونیک و میکروالکترونیک
در توافق نامه دیگری که مابین معاونت علمی، صندوق نوآوری و شکوفایی و یک اپراتور همراه اول منعقد گردید، توسعه زیست بوم نوآوری، بازار و افزایش عمق بومی سازی فناوری الکترونیک و میکروالکترونیک زیرساخت های حوزه های ارتباطات و فناوری ارتباطات در دستور کار قرار گرفت. «تجاری سازی، ایجاد یا توسعه بازار برای شرکتهای دانش بنیان فعال حوزه» و «جذب سرمایه سازمان های توسعه ای» از بندهای مهم این توافق نامه به حساب می آید.
توافق با یک شرکت خصوصی در حوزه هوش مصنوعی
معاونت علمی در جهت فراهم کردن بستر توسعه هوش مصنوعی، تربیت نیروی انسانی متخصص و همینطور افزایش ظرفیت فناورانه و حل چالش های تولید و خدمات در حوزه داده و هوش مصنوعی با یک شرکت خصوصی فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات توافقنامه همکاری امضا کرد. بر طبق این موافقت نامه همکاری، موضوع هایی همچون زیرساخت های رایانش ابری، ایجاد و بهینه سازی زیرساخت های پردازش و ذخیره سازی داده در مقیاس بزرگ، افزایش قابلیت دسترسی و کارایی سیستم های مبتنی بر ابر، ایجاد پلت فرم های مدیریت داده برای تجمیع، تحلیل و به اشتراک گذاری داده ها، اجرای پروژه ها و راهکارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در صنایع کلیدی بخصوص صنایع مالی، معدنی، انرژی و حمل و نقل، افزایش بهره وری و نوآوری، امنیت سایبری و مبارزه با فساد و رونق کسب وکارهای نوپا در دستور کار قرار گرفت.
ایجاد زیرساخت های پردازش و ذخیره سازی داده در مقیاس بزرگ
این شرکت خصوصی در چارچوب این موافقت نامه ضمن ایجاد و توسعه زیرساخت رایانش ابری به منظور ارائه بستر محاسباتی مقیاس پذیر و امن برای پردازش کلان داده و پشتیبانی از برنامه ها و خدمات هوش مصنوعی، زمینه را برای ارائه طیف متنوعی از خدمات پردازش ابری با قیمتی مقرون به صرفه برای تسهیل پیاده سازی و استقرار روش های نوین یادگیری ماشین فراهم می آورد.
آموزش به ۱۲۰ هزار نفر در زمینه هوش مصنوعی و بلاک چین
همچنین ضمن ایجاد بستر تجاری سازی هوش مصنوعی در صنایع کلیدی همچون تحلیل پیشبینی کننده و تصمیم گیری، خودکارسازی فرآیندها برای کاهش هزینه ها، رباتیک صنعتی و خدماتی، چت بات های هوشمند و سیستم های سفارش کننده، استخراج دیجیتال مبتنی بر هوش مصنوعی و … زمینه را برای ارتقای آگاهی یک میلیون نفر از مفاهیم و فرصت های شغلی در اقتصاد دیجیتال تا پنج سال آینده و ارائه آموزش های لازم به ۴۰۰ هزار نفر در زمینه مهارت های مقدماتی مورد نیاز در اقتصاد دیجیتال و همینطور ۱۲۰ هزار نفر در زمینه های تخصصی تر مانند هوش مصنوعی، بلاک چین و اینترنت اشیاء فراهم خواهد نمود.
همکاری با سازمان منطقه آزاد ماکو برای استقرار شرکتهای دانش بنیان و ایجاد یک زیست بوم فناوری، نوآوری و دانش بنیان در منطقه تجاری ماکو، توافق با یک شرکت خصوصی فعال در صنعت خودرو برای کسب دانش فنی، طراحی و تولید قوای محرکه کم مصرف در خودرو های داخلی بنزینی و تحقق صرفه جویی مصرف سوخت بیشتر از ۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، توافق با وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی جهت استفاده از ظرفیت منابع حمایتی وزارت تعاون با هدف پشتیبانی از ایجاد اشتغال فناورانه شناسایی و معرفی شرکتهای دانش بنیان دارای طرح های در رابطه با توسعه اقتصاد دانش بنیان در مناطق محروم به وزارت تعاون، توافق با وزارت میراث فرهنگی در جهت توسعه و افزایش صادرات کالا و خدمات در رابطه با میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار برپایه فناوری و نوآوری در حوزه میراث فرهنگی از دیگر موافقت نامه هایی به حساب می آید که یک طرف آن معاونت علمی و حوزه علم و فناوری بوده است.


منبع:

1403/01/07
10:50:43
0.0 / 5
242
تگهای خبر: آموزش , ابری , ابزار , ارتباطات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
ابر نت