الزامات قانونی درباره یك كلان پروژه ملی؛

تحقق 99 درصدی شبکه ملی اطلاعات تا پایان برنامه هفتم

تحقق 99 درصدی شبکه ملی اطلاعات تا پایان برنامه هفتم

ابرنت: در آخر برنامه هفتم شبکه ملی اطلاعات باید 99 درصد محقق شده باشد و تعداد خانوار تحت پوشش فیبرنوری به 20 میلیون نفر برسد.



به گزارش ابرنت به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، شبکه ملی اطلاعات کلیدواژه ای بود که در مناظره سوم کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری دوره چهاردهم، هنگام اعلام برنامه هایشان درباره ی فضای مجازی شنیده شد. آن چه در بین صحبت های نامزدها مطرح بود، پیشرفت این پروژه در زمان دولت سیزدهم و همین طور اتفاق نظر آنها در پیشبرد آن بود و حدودا همه نامزدها نسبت به تکمیل این پروژه متفق القول بودند.
دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور منتخب در صحبت هایش اعلام نمود شبکه ملی اطلاعات باید تکمیل شود و تا حالا پیشرفت شبکه ملی خوب بوده است.
دکتر جلیلی نیز میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در طول سالهای قبل را ۲۰ درصد ذکر کرد که در دولت شهید رئیسی به ۶۰ درصد رسیده است.
دکتر محمدباقر قالیباف در مناظره سوم نامزدها شبکه ملی اطلاعات را اساس کار در فضای مجازی دانست و از پیشرفت آن در دولت سیزدهم سخن گفت.
حجت الاسلام پورمحمدی هم پیشرفت شبکه ملی اطلاعات را جزو موضوعات مهمی دانست که باید آنرا با راهبرد روشن پیگیری کرد و این همه ظرفیت را پراکنده نکرد.
شبکه ملی اطلاعات چیست و چرا به بخش مهمی از اظهارات کاندیداها تبدیل شد؟
شبکه ملی اطلاعات یکی از کلان پروژه های ملی است که نخستین بار در اواخر سال ۱۳۸۴ عنوان شد و با اهمیت ترین خاصیت این شبکه مزیت بخشی فنی و کیفی است که موجب دسترسی بهتر، سریع تر و پایدارتر کاربران به خدمات و محتوای فضای مجازی مخصوصاً خدمات محتوای داخلی مانند سلامت الکترونیک، آموزش الکترونیک، خدمات الکترونیکی عمومی، ویدئوکنفرانس، بازی برخط، مشاهده فیلم با کیفیت و… در کشور می شود.
همچنین دو خاصیت اصلی دیگر شبکه ملی اطلاعات تامین خدمات ابر و میزبانی و سالم سازی برای توسعه و فراگیری خدمات کاربردی هستند.
این طرح ملی مقرر است در امتداد ارائه خدمات زیرساختی پیشرفته و مطابق نیازهای کشور، بهره مندی از مزایای اقتصادی صنعت و زیست بوم ملی فضای مجازی، صیانت و رشد فرهنگ اسلامی – ایرانی در فضای مجازی و صیانت از اطلاعات و ارتباطات کاربران و افزایش صیانت از حریم خصوصی باشد.
شبکه ملی متشکل از زیرساخت های ارتباطی، مراکز داده ی توسعه یافته داخلی دولتی و غیردولتی و همین طور زیرساخت های نرم افزاری است که در سراسر کشور گسترده شده است. این شبکه ظرفیت لازم برای "نگهداری و تبادل امن اطلاعات داخلی درکشور بمنظور توسعه خدمات الکترونیکی" و "دسترسی به اینترنت" بوسیله بستر ارتباطی باند پهن سراسری برای کاربران خانگی، کسب وکارها و دستگاه های اجرائی را فراهم می آورد.
این شبکه تجمیع کننده شبکه های اختصاصی، محلی و ملی در کشور است که از دو بخش اختصاصی و عمومی تشکیل می شود. بخش اختصاصی برای ارتباط و تبادل اطلاعات و خدمات دستگاه های اجرائی با یکدیگر و بخش عمومی برای ارائه خدمات به کاربران عمومی است و این دو بخش در نقاطی نظیر مراکز داده با یکدیگر اتصال دارند.
تاریخچه شبکه ملی اطلاعات در کشور
با توجه به الزامات سند چشم انداز بیست ساله در سال ۱۳۸۹ موضوع شبکه ملی اطلاعات بصورت جدی تر عنوان شد بطوریکه کلیات موضوع در ماده ۴۶ برنامه پنجم توسعه عنوان شد.
۱۷ اسفندماه سال ۱۳۹۰ رهبر معظم انقلاب در حکمی ضمن دستور برای تشکیل شورای عالی فضای مجازی به ریاست رییس جمهور، اعضای حقوقی و حقیقی این شورا را تعیین کردند.
رهبر انقلاب فلسفه تشکیل شورای عالی فضای مجازی را ضرورت برنامه ریزی و هماهنگی مستمر بمنظور صیانت از لطمه های ناشی از آن برشمردند تا «نقطه ی کانونی متمرکزی برای سیاستگذاری، تصمیم گیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور بوجود آید.»
سه سال و نیم بعد در ۱۴ شهریورماه سال ۹۴، رهبر انقلاب احکام اعضای جدید شورا را صادر و دستورات جدیدی برای عملکرد بهتر شورا ذکر کردند.
در بندهای فرامین رهبر معظم انقلاب برای دوره ی جدید شورا به شبکه ملی اطلاعات اشاره شده و آمده بود: «تسریع در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات بعد از تصویب طرح آن در شورای عالی و نظارت مستمر و مؤثر مرکز ملی بر مراحل راه اندازی و بهره برداری از آن.»
طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات نیز در جلسه شصت و ششم شورای عالی فضای مجازی در تاریخ ۲۵ شهریورماه ۹۹ به تصویب رسید.
چشم انداز شبکه ملی اطلاعات در برنامه هفتم توسعه
فصل سیزدهم برنامه هفتم توسعه پیرامون توسعه شبکه ملی اطلاعات و اقتصاد دیجیتال است. بر طبق جدول شماره ۱۴، در آخر برنامه هفتم شبکه ملی اطلاعات باید ۹۹ درصد محقق شده باشد و تعداد خانوار تحت پوشش فیبرنوری به ۲۰ میلیون نفر برسد.
ایجاد بستر ارتباطی امن و پیشرفته برای توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور، خدمات لازم جهت اطلاع رسانی و خدمت رسانی بهینه الکترونیکی به مردم و صرفه جویی و کاهش هزینه های ارتباط با اینترنت از دیگر نتایج شبکه ملی اطلاعات است.
میزان پیشرفت در دولت سیزدهم / نحوه ارزیابی به چه صورت است؟
۲۷ اسفندماه سال قبل دکتر سید محمدامین آقامیری دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی آخرین وضعیت پیشرفت شبکه ملی اطلاعات را اعلام نمود و اظهار داشت: پیشرفت شبکه ملی اطلاعات طبق ارزیابی های مرکز ملی با فاکتورهای جدید، به ۵۹.۱۸ رسیده است.
به گفته دکتر آقامیری، فاکتورهای سنجش میزان پیشرفت شبکه ملی اطلاعات گرفتار نقایص جدی بود که مرکز ملی فضای مجازی با مشارکت دستگاه های متولی و کارشناسان خبره، این فاکتورها را به روز کرده اما مبتنی بر همان فاکتورهای سابق، پیشرفت شبکه ملی اطلاعات ۶۶.۳۷ است.
برای شبکه ملی اطلاعات ۳۰ هدف عملیاتی تعریف شده که برای تحقق هر هدف تعدادی شاخص تعیین و جمعاً ۱۲۲ شاخص مورد ارزیابی قرار گرفته است؛ با بررسی میزان پیشرفت اهداف و فاکتورهای آن، پیشرفت کلی شبکه ملی اطلاعات نیز برآورد می شود.
این اهداف عمدتا در عرصه افزایش سرعت اینترنت، مزیت بخشی کیفی در دسترسی به خدمات و محتوای داخلی، دسترسی پر سرعت برای کسب وکارها و مراکز آموزشی و تسهیل دسترسی به تکنولوژی های جدید است.
به گفته رییس مرکز ملی فضای مجازی، اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات همیشه درحال بازبینی است و باتوجه به توسعه فناوری های صورت گرفته، سطح کیفیت مورد نظر در شبکه ملی ارتقا داده می شود.
با توجه به این که روی کارآمدن دولت چهاردهم همزمان با برنامه هفتم توسعه است و یکی از وعده های رییس جمهور منتخب نیز تحقق برنامه هفتم بود، امید می رود که در این دوره شاهد پیشرفت چشم گیر تحقق اهداف شبکه ملی اطلاعات باشیم.


منبع:

1403/05/07
12:44:19
0.0 / 5
302
تگهای خبر: آموزش , ارتباطات , الكترونیك , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
ابر نت