تصویب پایش بستر عمیق دریای عمان و اقیانوس هند برای اکتشاف عناصر باارزش معدنی

تصویب پایش بستر عمیق دریای عمان و اقیانوس هند برای اکتشاف عناصر باارزش معدنی

به گزارش ابرنت، مدیرکل دفتر بررسی های زمین شناسی دریایی سازمان زمین شناسی ضمن اشاره به برگزاری دهمین نشست کمیته منابع غیر زنده دریایی به میزبانی این سازمان، اظهار داشت: در این نشست اهمیت شناسایی و اکتشاف عناصر مهم معدنی بستر عمیق دریای عمان- اقیانوس هند به عنوان یک چشم انداز روشن و تحقق پذیر با اکثریت آرا به تصویب رسید.


به گزارش ابرنت به نقل از ایسنا، دکتر مسعود پدرام با اشاره به برگزاری دهمین نشست کمیته منابع غیر زنده دریایی به میزبانی و ریاست سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، اظهار داشت: با تصویب اهمیت شناسایی و اکتشاف عناصر مهم معدنی بستر عمیق دریای عمان-اقیانوس، لزوم جلسات منظم و مستمر ارگان های مختلف در رابطه با علوم دریایی، خصوصاً سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور که اکتشافات معدنی مناطق خشکی و دریا را بر عهده دارد، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
مدیرکل دفتر بررسی های زمین شناسی دریایی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه از دیدگاه زمین شناسی دریایی، بستر عمیق دریای عمان و اقیانوس هند بمنظور اکتشاف عناصر باارزش معدنی مناسب می باشد، اشاره کرد: اما قبل از تصمیم گیری نهایی در اجرای عملیات اکتشافی لازم است مجموعه­ ای از داده­ های پایه ­ای شامل تکتونیک، ژئوفیزیک دریایی، رسوب شناسی، سنگ شناسی، ژئوشیمی رسوبی و تنوع زیستی و مساله روش برداشت و جلوگیری از پسماند خروجی حاوی عناصر سمی بستر عمیق آب های بین المللی گردآوری و وجود شرایط تشکیل عناصر باارزش معدنی بستر عمیق دریا بررسی شود.
زمانی با اشاره به اینکه قبل تر سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور برمبنای وظایف حاکمیتی خود پروسه تهیه نقشه های مختلف زمین شناسی دریایی به مقیاس ۱: ۵۰۰۰۰ را آغاز نموده است، اظهار داشت: این نقشه ها شامل رسوب شناسی و شناسایی منابع معدنی، ژئوشیمی رسوبی و آلاینده های زیست محیطی و ژئومورفولوژی است که تهیه آن از ابتدای سال ۱۳۹۸ شروع شده، ولی بصورت منسجم و هدفمندتر (از خردادماه سال ۱۴۰۲) و در قالب طرح تحول زمین شناسی دریایی مقرر است در طول سواحل و مناطق کم عمق دریایی عملیاتی و صورت گیرد.
به گفته ی ایشان، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور همین طور با تاکید بر کارشناسان و متخصصان بخش زمین‏ شناسی دریایی، این توان و پتانسیل را دارد که در امتداد سیاست های کلی توسعه دریا محور برنامه هفتم دولت و همکاری و مشارکت ارگان های مختلف دریایی (در قالب تفاهم نامه، توافق نامه، قرارداد) از نظر تعاملات علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و استفاده از امکانات و توانمندی ­های اطلاعاتی، تجربه و تخصص هر یک از ارگان های دریایی، عملیات شناسایی و ثبت منابع معدنی بستر عمیق دریا را بمنظور افزایش رشد اقتصادی و تحقق یافتن سعادت پایدار در آب های بین المللی شروع کند.
مدیرکل دفتر بررسی های زمین شناسی دریایی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور اشاره کرد: بکارگیری شناورهای بزرگ تحقیقاتی، خریداری زیردریایی تحقیقاتی و تجهیزات جهت شناسایی و اکتشاف بستر عمیق دریا از نظر فنی و لجستیکی حائز اهمیت می باشد.
به نقل از روابط عمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، کشورهایی همچون چین، کانادا، کره­ جنوبی، انگلیس، بلژیک، برزیل، فرانسه، آلمان و سنگاپور مبادرت به سرمایه­ گذاری در اکتشاف عناصر از بستر عمیق دریا کرده ­اند. این ذخایر در دشت­ های آبیسال؛ کوه­ های دریایی، دودکش­ های سیاه، سیستم ­های فعال هیدروترمالی، مراکز گسترش بستر اقیانوس و سیستم­ های گسلی بستر عمیق دریا و اقیانوس ها قرار دارد. هدف اصلی فعالیت­ های اکتشافی آنها پی جویی رسوبات نودولی چندفلزی و رسوبات سولفیدی است. این ذخایر معدنی اکثرا در اعماق ۳۰۰۰ تا ۶۰۰۰ متری قرار دارند و از نظر کنوانسیون ­های حقوق دریایی در آب­های بین ­المللی جای می­ گیرند. نودول ­های چندفلزی؛ نودول های منگنز شامل عناصر بسیاری همانند منگنز، مس، تیتانیوم، نیکل، وانادیوم، کبالت، آرسنیک، توریوم، تالیوم، عناصر نادر خاکی و... هستند که در پی نرخ رسوبگذاری آرام در دشت ­های آبیسال و فرآیندهای دیاژنزی تشکیل می شوند.



منبع:

1403/05/28
10:36:37
0.0 / 5
401
تگهای خبر: ارزش , حقوق , سیستم , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
ابر نت