در گفت وگو با ابرنت اعلام شد
اجرای برنامه ملی آلزایمر در فرصت طلایی پیشگیری و مداخله تا سال ۱۴۰۹
به گزارش ابرنت، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اعلان اینکه هم اکنون حدود 8 هزار سالمند در کشور وجود دارد که این تعداد تا سال 1409 به 30 میلیون نفر می رسد، اظهار داشت: مساله سالمندی و بروز بیماری آلزایمر یکی از چالش های کشور خواهد شد؛ بدین جهت اجرای برنامه ملی آلزایمر را در دستور کار قرار دادیم تا در فرصت طلایی، اقدامات پیشگیرانه از بروز عوارض این بیماری را انجام دهیم.
دکتر محمدی مهدوی در گفت و گو با ایسنا، مواردی چون اختلال یادگیری در دانش آموزان و آلزایمر در سالمندان را از نیازمندی های گلوگاهی کشور دانست؛ چونکه هم اکنون ۶ تا ۸ میلیون نفر سالمند در کشور داریم و این تعداد تا سال ۱۴۰۹ به ۳۰ میلیون نفر بیشتر می شود، به این معنا که از هر ۳۰ نفر، یک نفر سالمند می شود و این عدد یعنی شیوع و گستردگی در اختلالات شناختی.
وی ادامه داد: هم اکنون کشور یک فرصت محدود برای مراقبت، پیشگیری و مداخله در Ageing و پیری شناختی افراد دارد. بدین جهت ما برنامه هایی را در این زمینه برای ذی نفعان درحال اجرا داریم. این ذی نفعان عموما نهادهای بهره بردار مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بهزیستی و بخش خصوصی می شود.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری شناختی با اشاره به موضوع سالمندی در کشور، اظهار داشت: سالمندان کوهی از مهارت و تجربه هستند، ولی در عین حال در سالمندی، فرد از تعدادی از توانمندی های خود به سبب مبتلاشدن به بیماری هایی چون آلزایمر و پارکینسون محروم می شود و در کنار آن بار مالی چند همتی در سال به کشور تحمیل می شود.
مهدوی تصریح کرد: هر فرد دچار آلزایمر حداقل نیاز به کمک دو نفر دارد و در کنار بار مالی و هزینه ای و نتایج اجتماعی، چالش هایی را به وجود می آورد.
بگفته وی هم اکنون حدود ۸ میلیون سالمند در کشور وجود دارد که این تعداد در آینده به ۳۰ میلیون نفر می رسد و در آینده در خیابان ها شاهد حضور افراد سالمندی خواهیم بود که آدرس منزل خودرا فراموش کرده اند.
مهدوی اشاره کرد: بدین جهت سلامت شناختی در سالمندی بسیار مهم می باشد، به شکلی که در بعضی از کشورها برنامه هایی برای حفظ سلامت شناختی سالمندان تدوین کرده اند. این برنامه ها افت شناختی سالمندان را به تاخیر می اندازد تا افراد بتوانند سالهای بیشتری در کنار خانواده خود زندگی کنند و حتی در جامعه نقش آفرینی داشته باشند.
دبیر ستاد توسعه فناوری شناختی با اعلان اینکه اگر سالمندان از چرخه قابلیت های مورد انتظار بیرون بروند، حس رضایت آنها کاهش خواهد یافت، اضافه کرد: نگاه سلامت شناختی تنها محدود به حفظ حداقل ها نیست، بلکه در تلاش است تا بتواند ظرفیت شناختی و ذهنی افراد و خصوصاً خردسالان را ارتقاء دهد. کودکی که مبتلا به اختلال یادگیری می شود، سایر کارکردهای شناختی وی مانند تصمیم گیری و کنترل هیجان وی مبتلا به اختلال خواهد شد و این فرد مستعد تصمیم گیری های آنی، خشونت، هیجانات کنترل نشده، جرم و بزه است، بجای آنکه یک فرد مفید برای جامعه باشد.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی با اشاره به برنامه های آتی این ستاد، اظهار داشت: ما علاوه بر اولویت هایی که در حوزه های سالمندی و بیماری آلزایمر درنظر گرفتیم؛ چند حوزه را بصورت پیش دستانه در دستور کار قرار دادیم که یکی از آنها حوزه ارتباط مغز و ماشین است. این حوزه یکی از حوزه های تحول آفرین است و آینده بشر با این دسترسی، دستخوش تغییر می شود.
وی با اشاره به اثرات یادگیری ماشین در زندگی روزمره ما، افزود: در گذشته برای پرداخت قبوض باید در بانک حاضر می شدیم، ولی حالا بوسیله گوشیهای همراه این امر ممکن شده است و یا حالا بوسیله یک نرم افزار قادر به گرفتن تاکسی هستیم. اتفاقاتی از این دست به سرعت در زندگی ما نفوذ کرده و زندگی ما را تغییر داده است و لازم است ما به این حوزه دقت کنیم.
مهدوی، نوروAI را از دیگر برنامه های آتی این ستاد دانست و تصریح کرد: عموم اختلالات حوزه علوم اعصاب با دارو و یا جراحی هم راه است، ولی تکنولوژی های درمانی امروز بدون مداخلات تهاجمی مبتنی بر انواع لیزر و الکترومغناطیس معرفی شده است و با این تکنیک ها می توان تعدادی از اختلالات همچون اعتیاد و صرع را کنترل کرد. بدین جهت برنامه رو به آینده این ستاد نورو AI است.
وی با اعلان اینکه تعدادی از این تکنیک ها تایید FDA را نیز کسب کرده اند، افزود: برنامه دیگر ما در عرصه سالمندی برنامه ملی آلزایمر است. بسیاری از مردم علایم اولیه آلزایمر را ممکنست متوجه نشوند و در این برنامه ملی از آگاهی بخشی عمومی تا پروسه ارزیابی و مداخله بصورت یک پکیج دیده شده است.
مهدوی اشاره کرد: مدیریت و اجرای همه این اتفاقات از طرف دولت به تنهایی میسر نیست و بخش خصوصی و کسب وکارهای بخش خصوصی سهم زیادی در توسعه آن دارند و ما نیز نه فقط امکان حضور بخش خصوصی را در این زمینه فراهم کردیم، بلکه باید اعلام نماییم که حضور بخش خصوصی اجتناب ناپذیر است تا فضا را برای حضور بخش خصوصی هموار نماییم. دولت نقش رگولاتوری را دارد، ولی توسعه محصول و فناوری از طرف بخش خصوصی ممکن خواهد شد.
دبیر ستاد توسعه فناوری های شناختی معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به وضعیت رشد شرکت های دانش بنیان در عرصه های شناختی از حضور تعدادی از آنها در نمایشگاه های بین المللی آگاهی داد و اظهار داشت: یکی از این شرکت های فعال در عرصه علوم اعصاب در نمایشگاه عرب هلث موفق به فروش محصولات خود شد.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی اعلام نمود: امسال شرکت های این حوزه در ۵ نمایشگاه بین المللی حضور بهم رساندند.
مهدوی با اعلان اینکه دراین خصوص باید سازوکار ورود مشارکت مردمی را فراهم نماییم، افزود: بطور مکرر می بینیم که مردم با سرمایه های خرد خود در توسعه امور مشارکت می کنند و دراین خصوص لازم است تا آگاهی های لازم به آنها داده شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری های شناختی با تأکید بر این که در راه توسعه فناوری نباید در تله نیازهای امروز بیفتیم و از فرصت های آینده غافل شویم، تصریح کرد: برای رفع نیازمندی ها در کنار نیازهای آنی و روز باید به فکر نیازهای آتی باشیم و ما باید این توازن را در این زمینه برقرار نماییم و باید هوشمندی داشته باشیم.
منبع: abrnet.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب