دستاوردهای معاونت علمی در توسعه زیست بوم فناوری به بهانه هفته دولت

رشد 225 درصدی اقلام دانش بنیان و 9 برابری صادرات دانش بنیان

رشد 225 درصدی اقلام دانش بنیان و 9 برابری صادرات دانش بنیان

ابرنت: ایجاد زیر ساخت هایی از طرف معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری سبب شد فروش اقلام دانش بنیان در کشور رشد 225 درصدی را تجربه کند و امسال نیز فروش آنها به بالای 530 هزار میلیارد تومان برسد، ضمن آنکه این شرکتها در سال قبل 2 هزار و 520 میلیون دلار صادرات داشته اند.


به گزارش ابرنت به نقل از ایسنا، «ارتقای اقتدار ملی، تولید ثروت و افزایش کیفیت زندگی مردم بوسیله افزایش توانمندی های فناوری و نوآوری در کشور»، «ارتقای نظام ملی نوآوری و تکمیل مؤلفه ها و حلقه های آن»، «توسعه اقتصاد دانش بنیان بوسیله هماهنگی و هم افزایی بین بخشی و بین دستگاهی»، «ارتقای ارتباط دانش با صنعت و جامعه و تسهیل تبادلات بین بخش های عرضه و تقاضا»، «توسعه فناوری های راهبردی و اولویت دار ملی مطرح در نقشه جامع علمی کشور» و «اعتلای ارتباطات بین المللی علمی، فناوری و نوآوری و توسعه دیپلماسی علمی و فناوری» از ماموریت های معاونت علمی ریاست جمهوری است که در دولت سیزدهم عنوان «اقتصاد دانش بنیان» را با خود یدک می کشد و تلاش می شود که در کنار توسعه زیست بوم نوآوری کشور، سهم شرکت های دانش بنیان را از تولید ناخالص داخلی افزایش دهد.
در این حوزه در کنار همه تلاش هایی که شده است، با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان این روند افزایش پیدا کرده است که با بیان آمارها می توان به این موارد اشاره کرد:
تامین مالی ۱۰همتی با اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان
قانون جهش تولید دانش بنیان بعد از سه سال تلاش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در تعامل با مجالس دهم و یازدهم به نتیجه رسید و مصوب شد. قانونی که بدنبال رفع نقصها و مشکلات قانونی پیش روی کسب و کارهای دانش بنیان و خلاق بوده و به صورتی تضمین کننده ۲۰ سال آینده کشور در عرصه اقتصاد دانش بنیان است.
تصویب و ابلاغ قانون پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان و خلاق، تحول بزرگی برای زیست بوم فناوری و نوآوری کشور به حساب می آید. مفادی که در این قانون تصویب شده، به توسعه بخش های مختلف زیست بوم فناوری و نوآوری از بخش های سرمایه گذاری و زیرساختی تا تولید محصول دانش بنیان و خلاق با استفاده از اختیارات معاونت علمی و فناوری کمک می نماید.
نمونه این حمایت ها در ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان متبلور شده که در آن تاکید شده با هدف توسعه ارتباط دانشگاه با صنعت، صنایع و واحدهای تولیدی دارای واحد مطالعه و توسعه که با یکی از واحدهای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی مرتبط، با اولویت استان محل استقرار آن صنعت یا واحد تولیدی، تفاهمنامه همکاری منعقد کنند، قراردادهای مطالعه و توسعه مربوط با این تفاهمنامه ها، مشمول مزایای طرح شده در بند «ب» ماده (۱۱) این قانون نیز می شوند.
در بند ب ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش بنیان، نیز تاکید گردیده است که معادل هزینه انجام شده برای فعالیتهای مطالعه و توسعه، به عنوان اعتبار مالیاتی با قابلیت انتقال به سنوات آتی به شرکتها و مؤسسات متقاضی اعطاء می شود و معادل آن از مالیات قطعی شده سال انجام هزینه مذکور یا سالهای بعد کسر می شود. بر طبق این ماده قانونی در صورتیکه شرکتی در حوزه مطالعه و توسعه هزینه ای کرده باشد، می تواند مشمول معافیت سال جاری شود و یا منتقل به سال آینده کند.
بر طبق این ماده قانونی، هر شرکت دولتی یا خصوصی اگر قرارداد مطالعه و توسعه با دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و یا مراکز تحقیقاتی وابسته به دستگاههای اجرائی منعقد کند، مشمول اعتبار مالیاتی خواهد شد.
این در شرایطی است که از زمان تصویب این قانون تا آخر سال گذشته تنها ۵۰ میلیارد تومان قرارداد مطالعه و توسعه منعقد شده و دلیل آن تصویب آئین نامه های مربوط به ماده ۱۳ در دی ماه سال قبل است. ازاین رو می توان گفت این ماده یک موضوع کاملا جدیدی است که شرکتها می توانند از آن استفاده نمایند.
برمبنای آمارهای انتشار یافته تا حالا ۱۷۰ طرح برای بهره برداری از این بندهای قانونی و بهره برداری از مزیت اعتبار مالیاتی بارگذاری شده است و بزرگترین مشکل در این حوزه تعریف طرح های مطالعه و توسعه ای است. خیلی از شرکتها فعالیتهای جاری تولیدی خودرا وارد طرح های مطالعه و توسعه کرده اند، در حالیکه اینها طرح های تحقیقاتی و توسعه ای نیستند.
بر این اساس اعلام گردید که «نظام مند»، «نوآورانه» و «فناورانه» ۳ شرط طرح های مطالعه و توسعه ای است و طرحی که ۱۰۰ بار اجرائی شده است، طرح مطالعه و توسعه و نوآورانه نیست و شرکتها اگر می خواهند از ظرفیتهای تحقیقاتی بهره مند شوند، باید موضوعات بدیع انتخاب کنند.
با این قانون همین طور وضع قراردادهای ارتباط دانشگاه با صنعت در وضعیت رشد قرار دارد. در سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۱ هزار و ۲۱۲ قرارداد ارتباط دانشگاه با صنعت به ارزش حدود ۶ هزار میلیارد تومان منعقد شده است.
در قانون پیش بینی شده که درآمد از محل مالیات هزار هزار میلیارد تومان است که یک درصد آن بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان می شود.
ایجاد سازمان ملی هوش مصنوعی
سازمان ملی هوش مصنوعی به همت رییس جمهور شهید ۱۹ تیر ماه سال جاری راه اندازی شد و با منابع پیشران معاونت علمی و صندوق توسعه ملی بالاتر از ۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان منابع به این سازمان اختصاص یافت تا در حوزه مزرعه پردازش گرافیکی فعالیت کند.
ماده واحده «تشکیل شورای ملی راهبری و تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی» که در جلسه ۹۰۱ روز ۲۹ خرداد ماه سال جاری شورایعالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ شد:
نهاد ریاست جمهوری
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
مرکز ملی فضای مجازی
سازمان برنامه و بودجه کشور
سازمان اداری و استخدامی کشور
ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی
شورای راهبردی علوم و فناوری کوانتومی
تشکیل شورای راهبری علوم و فناوری های کوانتومی نیز از دیگر دستاوردهای معاونت علمی است. این شورا تا حالا ۴ جلسه برگزار کرده است.
بنیاد ملی علم ایران
تشکیل بنیاد ملی علم از دیگر دستاوردهای این معاونت است و با این اقدام، ایران صاحب بنیاد ملی علم شد. علاوه بر آن حمایت های صندوق های پژوهش و فناوری از اکوسیستم نوآوری کشور حدود ۱۰ یا ۱۵ برابر افزایش پیدا کرده است
افزایش منابع صندوق نوآوری و معاونت علمی
از دیگر دستاوردهای اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان پرداخت افزایش اعتبارات معاونت علمی است، بگونه ای که تنها برای سال جاری پیش بینی می شود بالاتر از ۲۰ همت منابع قانون جهش برای افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی به وجود آمده است که این موفقیت بسیار بزرگ قانونی به حساب می آید.
توسعه کمی زیست بوم دانش بنیان کشور
با زیرساخت های به وجود آمده تعداد شرکت های دانش بنیان از ۶ هزار شرکت به بالای ۱۰ هزار شرکت دانش بنیان رسید که در کشور درحال فعالیت هستند. همین طور تعداد شرکت های خلاق به ۲ هزار شرکت رسیده که بالاتر از ۷۰ درصد رشد را نشان داده است.
در کنار این افزایش تعداد، شاهد افزایش فروش این شرکتها هستیم، بگونه ای که میزان فروش این شرکتها رشد ۲۲۵ درصدی را تجربه کرده و امسال فروش آنها به بالای ۵۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
قراردادهای بار اول
افزایش ۴.۷ برابری قراردادهای بار اول از دیگر وجوه رشد کیفی دانش بنیان ها به حساب می آید که عمده این قراردادها متعلق به وزارت نفت بوده است. بالاتر از ۳۰ فقره ضمانت نامه صادر شده که شامل ۲ هزار همت ضمانت نامه هایی است که از طرف صندوق های پژوهش و فناوری برای این شرکتها صادر گردیده است.
همین طور بالاتر از ۱۱ همت ضمانت نامه از طرف صندوق نوآوری برای شرکت های دانش بنیان صادر گردیده است. علاوه بر اینها شاهد رشد ۲ برابری سرمایه گذاری بخش خصوصی در عرصه دانش بنیان ها هستیم.
در کنار اینها اتفاق دیگری که ناشی از دید راهبردی رییس جمهور شهید رخ داد، این است که منابعی در ۳ بخش منابع عمومی، پروژه های پیشران مصوب سران قوا و منابع تبصره ۶ برای معاونت به وجود آمده است که بالاتر از ۵ برابر سال قبل ارتقاء یافته است.
رشد دو برابری اقلام صادراتی دانش بنیان
به گواهی آمارهای انتشار یافته از طرف گمرک در انتهای سال ۹۹ به میزان ۲۹۶ میلیون دلار صادرات دانش بنیان داشتیم و این عدد در سال قبل ۲ هزار و ۵۲۰ میلیون دلار بوده است که نشان از رشد ۹ برابری در صادرات دانش بنیان دارد.
رشد ۴ برابری در تعداد شرکت های دانش بنیان صادر کننده از دیگر دستاوردهای اکوسیستم دانش بنیانی کشور است که در کنار آن رشد ۲ برابری در اقلام صادراتی دانش بنیان را تجربه کردیم.
بازگشت نخبگان به کشور
بازگشت و همکاری با پژوهشگران و نخبگان ایرانی خارج از کشور از دیگر برنامه های معاونت علمی بوده که اجرای برنامه «کانکت» برای همکاری بین المللی و استفاده از نخبگانی ایرانی که مایلند به کشور بازگردند، اجرا شد.
در طول ۹ سال قبل در قالب این فعالیت بالاتر از ۳ هزار و ۴۰۰ نفر از پژوهشگران کشور به ایران بازگشتند و از این تعداد بالاتر از ۱۴۰۰ نفر آنها مربوط به ۳ سال قبل است که حمایت ویژه ای صورت گرفته است.



منبع:

1403/06/12
11:22:35
0.0 / 5
205
تگهای خبر: آموزش , ابری , ارتباطات , ارزش
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
ابر نت